מזמור ח' והחטיבה הראשונה (ג'-י"ד) - הבורא, הבריאה וכבוד הברואים (מזמור ח' = חלק 1) בעולם הרשע שמסביב (חלק 2 מתוך 2)
בשיעור הקודם (חלק 1) ניתחנו את מזמור ח', את המבנה ואת המסרים שלו. מזמור ח' משבח את הבורא על בריאתו הנפלאה ואת מעמד האדם בתוכה כנזר הבריאה. המזמור מתכתב - על דרך הניגוד - עם ספר איוב, והמקבילות היחידאיות מציגות 2 תפיסות עולם שונות על מעמד האדם בעולם מול בוראו! מדרש חז"ל (שבת פ"ח ע"ב) משבץ פסוקים ממזמור ח' וניסוחים מספר איוב כדי להמחיש על פי דרכו של המדרש בדרך "צבעונית" את המסרים הייחודיים של מזמור ח'.
בשיעור היום (חלק 2) נכיר את המבנה הכיאסטי המרשים של החטיבה הראשונה: מזמור ח' עומד כציר במרכז המבנה כאשר עולם הרשע סובב אותו. בעזרת מקבילות יחידאיות רבות נוצר רצף רעיוני לאורך החטיבה הראשונה, אשר ימשיך בחטיבות הבאות לאורך הספר הראשון.
לדפי מקורות, נא ללחוץ על לשונית החומרים
דפי מקורות:
- מזמור א'-ב', ג'-י"ד (PDF) - דף מקורות ענק. אתגר מיוחד מאוד להביט על 12 מזמורים במבט-על, לזהות את המקבילות שלו ואת הסיפור שלהן. יש להדפיס את קובץ PDF זה על פני כמה דפים, כדי לזהות את המזמורים. ניתן לרכוש אצלי דף גדול!
- החטיבה הראשונה שקופית מסכמת (PDF)